Emlékező fólia tulajdonságai
- Jó optikai tisztaság
- Kiváló rugalmasság
- Kiemelkedő rugalmas visszaalakulási képesség
- Felhasználási céloknak megfelelő áteresztőképesség
- Fólia vastagság 10µ
- Fólia hossz 10m – 300m / tekercs
- Alapanyaga polietilén
Rotapack Zrt.
Nagy nyújthatóság, szakadási nyúláson belül rugalmas, kiváló tapadási tulajdonság, kiemelkedő tartóerő és rakodási biztonság, magas szúrási- és szakadási ellenállás, anyaga polietilén; szelektíven gyűjthető
Csomagolási költség csökkenése, kevesebb hulladék, biztonságosabb szállítás, egyedi igény szerint: nyomtatás, UV védelem, antisztatikusság, nyújtás után egyrétegben fedő színezés
öntött; fújt
12µ – 30 µ
öntött; fújt
10µ – 30 µ
Érdeklődik termékünk iránt? Kérdése lenne?
A GINOP-2.1.1-15-2015-00088 pályázat keretén belül elvégzett kutatás alapvető
célja a polietilén alapanyag mechanikai tulajdonságainak olyan irányú
megváltoztatása, amely megközelíti lágy PVC-ből készült élelmiszercsomagoló
fólia tulajdonságait. Ennek a fóliának jó az optikai tisztasága, a rugalmassága és
az áteresztőképessége is megfelel a követelményeknek. A PVC számos előnyös
tulajdonsága mellett hátrányt jelent, hogy az újrahasznosítás komoly gondot
jelent.
Élelmiszeripari csomagolóanyagként történő újrahasznosítás a szennyeződések
miatt nem jöhet szóba, ezért elsősorban energetikai hasznosítás jöhetne szóba.
Az égetés során azonban hidrogén-klorid szabadul fel, ami a nedvességtartalom
hatására sósavat ad, ami erősen mérgező és korrozív. Mindezek eredményeként
fontos ennek a csomagolóanyagnak a kiváltása poliolefin bázisúra.
A mechanikai jellemzők közül a rugalmassági modulus, a rugalmas visszaalakulás
tartománya és a tapadószilárdság meghatározása kiemelkedően fontos volt a
kutatás során.
A program keretében nagy figyelmet fordítottunk a környezetvédelmi
szempontokra. Ennek megfelelően a kísérleti gyártás során az előállított anyagok
visszadolgozhatóságát is vizsgáltuk.
Mind a polietilén, mind a PVC etilén alapú termék, csak a gyártási eljárásnak
köszönhetően rendelkeznek olyan eltérő tulajdonságokkal, amely élelmiszer-
egészségügyi szempontból már nem elhanyagolható különbség. A polietilén az
etilén gáz polimerizációjának eredménye, szén és hidrogén molekulákból épül fel.
Minden más adalékanyag hozzáadása nélkül gyártható olyan ipari és háztartási
csomagolásra alkalmas termék, amely nagy szakadási nyúlásának köszönhetően
a legkülönfélébb alakzatok csomagolásához is kiválóan felhasználható.
Egyedülálló szag- és folyadékzáró képességgel rendelkezik, ami elsődlegesen a
speciális anyagösszetételnek és gyártási technológiának köszönhető.
A PVC gyártása alkalmával – amint azt a neve is mutatja – nagy mennyiségben
klórt adnak a termékhez. Alapanyaga a vinil-klorid, melynek gyártása során
higany keletkezik.
A PVC-ből készült fólia kemény, rideg, mely hő és fény hatására bomlik,
szilárdsága csökken és elszíneződik, mindeközben sósav válik ki. Ezért
stabilizálására van szükség. Ahhoz, hogy a PVC, fólia gyártására alkalmas legyen
és elnyerje azon tulajdonságait, amelyek a csomagolás szempontjából
nélkülözhetetlenek, tucatnyi adalékanyag (pl. stabilizátorok: lágyítók és
csúsztatók) hozzáadására van szükség, melyek között az emberi szervezet
szempontjából rákkeltő hatású anyag is van.
A lágy polietilén alapú csomagoló anyagok felhasználása az élelmiszeriparban jelentős szerepet játszik, mivel a csomagolásoknál egyszerre támasztanak igényt a frissességgel, minőséggel, kényelemmel, biztonsággal szemben, amit csak műanyagokkal lehet kielégíteni. Néhány gramm fólia elég egy kiló friss élelmiszer becsomagolásához.